ISO standardi
|
  Dodaj u favorite

ISO standardi

Poslovanje     24.11.2010


ISO standardi

Poslovanje na zahtevnom svetskom tržištu u uslovima veoma jake konkurencije nije nimalo lak posao. Ujednačen visoki kvalitet proizvoda ali i standardizacija poslovnih procesa u kompanijama igra značajnu ulogu ne samo u obezbeđivanju novih tržišta, već i u zadržavanju postojećih. Obezbeđenje dokaza kvaliteta bi trebalo da predstavlja prvorazredni cilj za svaku kompaniju koja drži do svog imidža i ima visoke pretenzije kad su u pitanju nova tržišta.

Međunarodna organizacija za standardizaciju, ISO (International Organisation for Standardisation), je najveća svetska institucija za razvoj standarda i predstavlja mrežu nacionalnih instituta u 162 zemalje, sa sedištem u Ženevi (Švajcarska) gde se ceo sistem koordiniše.

Usvajanje ISO standarda od strane što većeg broja organizacija znači da njihovi dobavljači mogu da baziraju razvoj svojih proizvoda i usluga na standardizovanim specifikacijama. Na drugoj strani, postojanje globalne kompatibilnosti, koja se postiže primenom međunarodnih standarda, donosi mogućnost značajno šire ponude, kao i pozitivne efekte konkurentske borbe između proizvođača (sigurniji, kvalitetniji i jeftiniji proizvodi).

Dakle, ISO standard povećava konkurentnost Vašeg preduzeća i proizvoda na tržištu, istovremeno obezbeđujući osnove za stvaranje pravnog, zdravstvenog, bezbednosnog i ekološkog okvira poslovanja Vaše kompanije.

Primena Sistema menadžmenta kvalitetom je strateška odluka za sve organizacije. Na način primene Sistema menadžmenta kvalitetom u kompaniji utiču potrebe, ciljevi, proizvodi, procesi koji se koriste, kao i sama veličina i struktura kompanije. Standard ISO 9001:2000 može se primeniti na sve organizacije bez obzira na njihov tip, veličinu, proizvod/uslugu i ostale specifikacije.

Ključni ISO standardi primenljivi na teritoriji Republike Srbije su:

  • Sistem menadžmenta kvalitetom - ISO 9001 (osnovni standard: standardizacija poslovnih procesa, dokumentacije...)
  • Sistem ekološkog menadžmenta - ISO 14001 (upravljanje zaštitom životne sredine)
  • Sistem menadžmenta bezbednosti hrane - ISO 22000 -HACCP (obezbeđuje proizvodnju zdravstveno ispravne hrane)
  • Sistem menadžmenta zaštite i bezbednosti zaposlenih - OHSAS 18001 (sprečavanje incidenata, zaštita i bezbednost zaposlenih)

Komentari

Nema rezultata.

Dodaj komentar


Ukoliko želite da menjate ili brišete svoje komentare morate biti prijavljeni.


NAPOMENA:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Zadržavamo pravo pravo da ne odobrimo neprimerene komentare.

Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka. Mišljenja iznešena u komentarima su mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove portala PlastikaInfo.Reklama