Trgovine u Beogradu bez plastičnih kesa
|
  Dodaj u favorite

Trgovine u Beogradu bez plastičnih kesa

Vesti     26.09.2018


Trgovine u Beogradu bez plastičnih kesa

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine.

Prema odluci Skupštine Beograda, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez nje, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe sa naknadom ili bez nje.

Odluka predviđa novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 za odgovorno lice u određenom objektu. Kazna za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti za prekršaj 25.000 dinara.

Dodaje se i da će Grad Beograd kod Ministarstva životne sredine inicirati hitno donošenje podzakonskih akata radi uređenja oblasti upravljanja otpadom u celoj Srbiji.

Izvor: RTS

Komentari

Nema rezultata.

Dodaj komentar


Ukoliko želite da menjate ili brišete svoje komentare morate biti prijavljeni.


NAPOMENA:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Zadržavamo pravo pravo da ne odobrimo neprimerene komentare.

Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka. Mišljenja iznešena u komentarima su mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove portala PlastikaInfo.Reklama