Zeleni fond - podsticaj reciklaži otpada
|
  Dodaj u favorite

Zeleni fond - podsticaj reciklaži otpada

Vesti     13.10.2016


Zeleni fond - podsticaj reciklaži otpada

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji se 250 kompanija aktivno bavi reciklažom, a resorno ministarstvo je do sada izdalo oko 600 dozvola za upravljanje otpadom.

Predsednica Asocijacije reciklera Srbije, Kristina Cvejanov, kaže da postoji dovoljno fabrika za reciklažu otpada, ali da nedostaje sirovina, odnosno otpad koji bi se tim fabrikama dostavljao da imaju šta da rade. Ovako, dodaje, većina radi s pola kapaciteta.

- Naša postrojenja rade sa 50% kapaciteta, a ogromne količine otpada koje sakupe komunalna preduzeća završavaju na deponijama, dok naši recikleri ne mogu da napune postrojenja. Zato je sakupljanje otpada najslabija karika u lancu reciklaže - kaže Cvejanov.

Istovremeno, procenat ambalažnog otpada koji se reiciklira je oko 40%, gde smo, kaže Cvejanov, blizu Evrope, ciji je standard 50%.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović poručuje svakome ko se za taj posao odluči da može da očekuje podršku Vlade Srbije kroz novi Zeleni fond koji se priprema.

Zeleni fond je, prema njegovim rečima, u novom Zakonu o zaštiti životne sredine zamišljen kao budžetski fond u koji će se od 2017. godine, novac slivati od naplate ekološke takse, a nakon toga upućivati kompanijama koje se bave ili učestvuju u nekom vidu zelene ekonomije.

Izvor: Tanjug

Komentari

Nema rezultata.

Dodaj komentar


Ukoliko želite da menjate ili brišete svoje komentare morate biti prijavljeni.


NAPOMENA:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Zadržavamo pravo pravo da ne odobrimo neprimerene komentare.

Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka. Mišljenja iznešena u komentarima su mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove portala PlastikaInfo.Reklama