Pametna ambalaža
Biznis Info - Zanimljivosti
ponedeljak, 14 mart 2011
pametna_ambalazaZahvaljujući novoj tehnologiji, više neće biti potrebe da se probaju ili mirišu namirnice da bi se znalo da li su se pokvarile. Naučnici univerziteta Strathclyde u Glazgovu upravo patentiraju nove "inteligentne" sisteme za ambalažu prehrambenih proizvoda koji bi trebalo da olakšaju uvid u rok trajanja namirnica.

Cilj ovog projekta je poboljšati sigurnost konzumacije prehrambenih proizvoda i smanjiti količinu nepotrebnog otpada, razvojem posebne vrste indikatora sačinjenog od inteligentne plastike koja menja boju u različitim uslovima.

Zahvaljujući promeni boje indikatora kupac će moći da prepozna kada se hrana počela kvariti, bilo zbog lošeg pakovanja, isteka roka trajanja, mehaničkog oštećenja na ambalaži ili držanja u neadekvatnim uslovima.

U praksi bi to izgledalo ovako: zelena traka na ambalaži će biti pokazatelj "starosti" namirnice. Na primer, traka će biti zelena u prve tri nedelje, dok je namirnica ispravna, a zatim će, čim se promeni hemijski sastav namirnice, postati crvena, što ukazuje da više nije za konzumiranje.

Na ovaj način će se izbeći konfuzija oko etiketa "Najbolje upotrebiti do…" ,"Može se koristiti do…" isl. Novi indikatori će ukazati i na eventualnu potrebu premeštanja  proizvoda u rashladni uređaj.

Ovakvi indikatori će biti ugrađeni u posebnu vrstu ambalaže, u kojoj će hrana duže ostati sveža zahvaljujući posebnim uslovima stvorenim prilikom pakovanja. Današnji indikatori svežine se obično koriste u formi etikete ugrađene u ambalažu, ali su ti indikatori poprilično skupi. Naučnici sa univerziteta Strathclyde razvijaju novi tip indikatora koji će biti sastavni deo ambalaže, i koji će biti znatno jeftiniji.

Škotski istraživači takođe ispituju i novu plastičnu ambalažu koja bi mijenjala boju u zavisnosti od "starosti" prehrambenog proizvoda.


Oceni tekst:  
( 1 Glas )


 Pročitajte još i...

 

Vaš komentar na tekst

NAPOMENA:
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Zadržavamo pravo pravo da ne odobrimo neprimerene komentare.
Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka.
Mišljenja iznešena u komentarima su mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove portala PlastikaInfo.


Sigurnosni kod
Osveži

Website Security Test

Valid XHTML & CSS | Design by: LernVid.com